Jag har haft många problem. Jag är deprimerad och har redan försökt ta livet av mig fyra gånger. Det blir svårare och svårare för mig att komma på skäl till varför jag ska leva. Det säger en 14-årig flicka som var en av de 2.709 tjejer och killar som under fjolåret kontaktade stiftelsen Fundación Anar för att få hjälp.
Nyligen berättade Svenska Magasinet om hur självmorden ökar och att Málagaprovinsen och Costa del Sol har bland de högsta talen i Spanien.
Den psykiska ohälsan ökar i Spanien i samband med pandemin. Självmordsförsöken och antalet fall där tonåringar skadar sig själv har fördubblats.
När minderåriga kontaktar hjälptelefoner står psykiska problem för en av tre frågor. Vad myndigheterna lägger märke till är skärmberoende och ätstörningar bland de mest framträdande.
Siffrorna uppges vara chockerande. De är mer än dubbelt så många ungdomar på ett år som kontaktar hjälporganisationer jämfört med för ett år sedan.
– Det oroar oss och är alarmerande, säger Benjamín Ballesteros, ansvarig vid hjälpprogrammet Anar.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
På tolv månader har antalet förfrågningar och samtal ökat med 90,9 procent. Lägg till att statistiken över ungdomar med självmordsbeteende sköt i höjden 2020.
Det året var det 14 barn och 300 tonåringar som tog livet av sig vilket var en fördubbling jämfört med 2019.
Myndigheterna måste ta larmen på största allvar. Det är en trend som pågått i mer än ett decennium, säger Ballesteros.
2009 hjälpte stiftelsen Anar 195 pojkar som hotat att ta livet av sig. Nu har antalet samtal om hjälp ökat i en sådan uppfattning att antalet kan multipliceras med 19 och har ökat med 1.779 procent.
Det finns paralleller mellan självskadebeteende och självmordstankar. Ifjol hjälpte stiftelsen Anar 3.200 ungdomar som skar sig eller brände delar av sin kropp som utlopp för ilska, rädsla eller frustration. Utan att föräldrarna såg det.
Det beskrivs som ett smittsamt självplågeri bland unga och som sprids via profiler och chattar på sociala nätverk. Idag är det 56 gånger fler barn som skadar sig själv än 2009.
Den psykiska ohälsan har förvärrats under pandemin. Otrygga hem gör att ungdomar mår dåligt och tar sin tillflykt till skärmar. De isolerar sig och ätstörningar, ångest och depression följer i spåren.
Ökad ensamhet blir ett resultat av teknikens tillflyktsort som i sin tur leder till ökad utsatthet för våld och nätmobbning då det råder brist på kommunikation med vuxenvärlden.
Stiftelsen Anar ser också att antalet regelbundna övergrepp mot barn över längre tid ökar. Stiftelsen varnar även för flockattacker där flera gärningsmän använder droger för att bryta ner flickors vilja att göra motstånd.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});