I söndags drunknade en yngling i vattenreservoaren Agujero strax norr om Málaga. Tillsammans med några vänner var han där för att bada. Grumlig sikt, slam och lera, undervattensströmmar och reservoarernas branta sidor utanför de områden som är avsedda för bad innebär stora risker.
Klockan 15.15 i söndags fick larmtjänsten 112 in samtal om att en person hade försvunnit i vattnet. Några timmar senare påträffade räddningstjänsten kroppen.
På tisdagen uppmärksammar Diario SUR riskerna med att bada i vattenreservoarer och på platser som inte är avsedda för bad.
Badgästens övermod orsakar drunkningstillbud och varje år rapporteras det om flera fall där badgäster har drunknat. Färskvatten upplevs som mjukt, behagligt och inbjuder till bad.
Dessutom är avstånden mindre varför en del simmar från ena kanten till den andra. De tror att de är vältränade och bättre simmare än vad de i verkligheten är. De flesta är vana vid havsbad där flytkraften är mer påtaglig. Men i sötvatten flyter inte kroppen lika lätt.
En annan risk är att många vattenreservoarer är branta. Det blir snabbt djupt vilket överraskar badgäster. Och om ytvattnet är mjukt och varmt så går det kalla strömmar en bit ner vilket kan leda till temperaturchock för kroppen.
Grumligt vatten gör det svårt att se botten. Och botten består många gånger av slam eller lera som har en ”sugande effekt”. Det finns också en risk att den som hoppar kan fastna i gamla träd eller grenar.
Enligt chefen för civilförsvaret (Protección Civil) och den ansvariga för 112 Málaga, Ana Celia González, säger till tidningen att 2019 drunknade 27 personer i havet, floder och vattenreservoarer i Málagaprovinsen. 2020 drunknade 19 personer och ifjol 21 personer. Hittills i år har fyra personer drunknat.
(Foto: Twitter @encierrobombmlg)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});