I fredags avslutades den första nationella konferensen om illegala bostadsockupationer. Problemet har accelererat i Spanien och advokatkollegierna i Barcelona och Málaga arrangerade den första konferensen i ämnet.
Spaniens justitieminister Pilar Llop var på plats vid konferensen som hölls i Málaga liksom Marifrán Carazo vid Utvecklingsdepartementet, provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado bland många fler (bilden).
Den social oron tilltar i Spanien när antalet fall där obehöriga tar över andras egendom ökar.
– Det är inte ett isolerat problem, sa Marifrán Carazo.
Läs mer: Spanien just nu – dags att slänga ut ockupanter
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Justitieministern Pilar Llop säger att regeringen gör det som de kan göra och sätter in lämpliga åtgärder som följer rättssystemet.
Enligt ministern arbetar regeringen med en proposition med lösningar till ägare av egendomar som har drabbats av så kallade ”okupas” det vill säga ockupanter. De tittar även på hjälp för familjer i utsatta situationer som har svårt att hitta ett anständigt hem.
Salvador González vid advokatkollegiet i Málaga säger att problemet har två ansikten. Det finns bostadsägare som inte får tillbaka sin egendom. Det finns också familjer som riskerar att bli placerade på gatan med en maffia som utnyttjar situationen.
Jesús Sánchez från advokatkollegiet i Barcelona poängterade att problemet är att Spanien saknar socialbostäder. Det är svårt att lagstifta när bara tre procent av Spaniens bostäder är socialbostäder jämfört med 15 procent i Europa.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Katalonien står för hälften av samtliga illegala bostadsockupationer i Spanien. I Andalusien ökar antalet fall med obehöriga som tar över andras egendom. 2020 kom det in 2.737 anmälningar och bara under första halvåret ökade det med 23,5 procent jämfört med samma period året före.
Provinsstyrelsens ordförande i Málaga, Francisco Salado, säger att det saknas specifika lagar som gör att bostäder snabbt kan återtas, vilket är fallet i andra europeiska länder. Problemen med ”okupas” är att de kan inverka negativt på turismen och utlänningarnas syn på att investera i Spanien, enligt Salado.
– Den politiska viljan måste finnas att reglera och förhindra illegal ockupation genom nya lagar som skapar säkerhet för ägare och investerare, säger Francisco Salado i ett pressmeddelande från provinsstyrelsen.
María Pastor vid advokatkollegiet i Málaga åberopar en lagändring så att problemet kan lösas snabbt inom 48 timmar utan att möta juridiska hinder.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});