Maj 2019
Maj 2019
Barcelona

Barcelona behöver inte någon närmare presentation. Och mer än någonsin hamnar stadens namn på svenskars läppar sedan Zlatan Ibrahimovic började spela för FC Barcelona.
Barcelona bjuder alltid på färgsprakade spänning, fotboll och sport är en av ingredienserna (sommaren 2010 utförs Friidrotts EM i gamla Olympiastadion), men staden innehåller också kultur, arkitektur, musik, design, shopping och historia.
 
Oftast när man besöker Barcelona har man ont om tid att hinna med allt man vill se. Ju mer man ser av staden, desto mer mersmak får man och många besökare återkommer flera gånger för att upptäcka nya hörn och få nya intryck.

Kommer du nu i jultider har du en rolig och mycket typisk julmarknad vid Katedralsplaten som du bara måste besöka. Ett myller av små stånd där det säljs julkrubb-dekorationen och de kända ”Cagane”, som är en liten katalansk figur som endast existerar i de katalanska julkrubborna. Populärsta figuren 2008 och säkerligen också i år är Barack Obama.

Även om Barcelona egentligen inte behöver så mycket hjälp att vara ett populärt resmål har vår svenske fotbollsstjärna onekligen hjälpt till att öka antalet svenska besökare. Men staden är så mycket mer än fotboll och Camp Nou. 

Barcelona står för design, mode, inredning, musik, skor. Listan kan göras lång och kommersen är på topp. Troligen är Barcelona den mest uppmärksammade staden i Europa de senaste åren och varje gång någon skriver om staden, dyker samma tips och förslag upp. 

Jag har därför valt att INTE tipsa om de klassiska shoppingkvarteren och affärerna utan istället ger er två teman om shopping som ger en annorlunda bild av stadens shopping utbud: Barcelona Shopping Line
Lär känna shoppingkvarteren som inte ligger i turistcentrum. 

De 10 bästa skyltfönstren i stan
I Gamla Stan myllrar det av smågator och det är otroligt pittoreskt att gå på de smala gatorna och känna historien vindslag samtidigt som man kan hitta de mest fantastiska affärerna. 
Där finns inte mindre än 4 shoppingkvarter: Barnacentre, Eix _Raval, de Palau a Palau och La Rambla. Personligen skulle jag undvika La Rambla, som på senaste åren endast innehåller trista souveniraffärer. Vill du ha med dig en souvenir från Barcelona, gå då istället in i affären “2 Bis”, som ligger på en liten men välpromenerad gata (Calle Bisbe, 2 bis) mellan Katedralen och Plaza Sant Jaume. 

Jag rekommenderar varmt shoppingkvarteren ”Gran de Gracia”, som är gatan som fortsätter från Paseo de Gracia efter Avda. Diagonal. Förutom att gatan är fantastiskt vacker med sina imponerande modernisthus har den över 200 olika affärer av alla slag. Och kommer en bit ifrån de typiska turistkvarteren. 

Vill du också prova ett område som absolut inte är turistiskt, sök dig till ”Carrer de Sants”, en gata inte långt från järnvägsstationen Sant. Gatan har 350 affärer av alla dess slag. 

Kultur och museer
 

Kultur behöver faktiskt inte kosta mycket. De mest fascinerande miljöerna och utbudet finns på stadens gator, där det bjuds på musik, spektakel och konst. Levande stayer med de mest otroliga fantasiinspirationerna på Las Ramblas. Gatumusiker i varje hörn (speciellt runt Katedralen) som kan bjuda på högkvalitativa konserter helt gratis. 

Barcelona har också flera mycket intressanta museer: 

Fundación Miró, placerad uppe på Montjuic-berget och med både en fast utställning av Miró-tavlor och en besökande utställning både målare, skulptörer och andra artister i samma genre som Miró. Web: www.fundaciomiro-bcn.org 

Museo Picasso, Picasso muséet, som ligger i ett gotiskt palats i de mysiga Born-kvarteren, tar upp de unga åren av artistens tid, innan det abstakta speglades i hans tavlor. Web: www.museupicasso.bcn.es
 
Historiska muséet, vid en av de äldsta delarna av staden, bakom Katedralen, visar i källarvåningarna upp dolda delar av stadens första murar – Barcino, hette staden då och dess stenkonstruktioner härstammar från 500-talet. 

FC Barcelona muséet, fotbollsintresserad eller inte är det ett intressant besök och imponerande vilken historia denna fotbollsklubb har bakom sig. Muséet ligger förstås inne i fotbollsstadion Camp Nou. Web: www.fcbarcelona.com 

Gaudíhusen inklusive Sagrada Familia, längsmed Paseo de Gracia kan man njuta av flera Gaudí-hus, bland annat Casa Batlló och Casa Mila (La Pedrera). Längre upp i stan ligger den fantastiska kyrkan Sagrada Familia. 


Spañien Magasinet hittar du i kiosker runt hela Sverige!
Spañien Magasinet
Så mycket att se & göra i Barcelona
Barcelona behöver inte någon närmare presentation. Och mer än någonsin hamnar stadens namn på svenskars läppar sedan Zlatan Ibrahimovic började spela för FC Barcelona. Barcelona bjuder alltid på färgsprakade spänning, fotboll och sport är en av ingredienserna (sommaren 2010 utförs Friidrotts EM i gamla Olympiastadion), men staden innehåller också kultur, arkitektur, musik, design, shopping och historia.
Barcelona Shopping Line
Barcelona – mer inbjudande shoppingstad får man leta efter. Ta på dig ett par bekväma skor och upptäck dessa omväxlande och udda affärer i en härlig gatuatmosfär.

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet