Maj 2019
Maj 2019
Karl Marx Alle
Karl Marx Alle
Madrid
Europas storstäder slåss om konst- och kulturturisterna. Madrid toppar Elitserien när europeiska metropoler laddar upp med prestigeutställningar.
När Museo del Prado öppnade sina dörrar den 19 november 1819 fanns det 311 konstverk i fyra salar. Sedan dess har ett av Europas mest fantastiska museer bara vuxit med tusentals konstverk och innehåller en av världens främsta konstsamlingar. Hösten 2009 öppnar en ny del.

Museo del Prado har renoverat tolv nya salar i edificio Villanueva. Här finns 187 konstverk från perioden 1800-talet till början av 1900-talet, från Goya till Fortuny och Madrazo. 152 av verken är målningar, 22 är skulpturer. Det är verk av mästaren Goya som ”La marquesa de Santa Cruz” och målningar av José de Madrazo med ”Coracero francés” som nu visas för första gången.

Trots den ekonomiska krisen strömmar besökarna till de spanska museerna. Antalet besökare ligger stabilt och i några fall så ökar de. Så är det exempelvis för Museo Picasso Málaga som under sommaren 2009 besöktes av 76.871 personer vid den tillfälliga utställning ”La escultura tardía de Picasso” vilket innebar över 800 besökare om per dag.De stora Madridmuseerna Thyssen-Bornemisza och Reina Sofía redovisade under juli och augusti 523.817 besökare, vilket är rekordsiffror. Museo Reina Sofía redovisade 359.314 besökare under juli och augusti i år jämfört med fjolårets 212.412. Det är en ökning med 69,15 procent.
Museo Thyssen tog emot 164.503 besökare vilket var 73 procent fler än under samma period ifjol. Endast ”Van Gogh” från 2007 har lockat fler besökare med ”Matisse 1914-1941”.
På Museo del Prado drog utställningen med Joaquín Sorolla 459.267 personer och den rankas som den mest efterfrågade av allmänheten i Pinacoteca under det senaste decenniet. Den hade fler besökare än exempelvis “Goya en tiempos de guerra” som hade 430.000 besökare. Fram till den 10 januari finns den utställningen i Centro Cultural Bancaja i Valencia.

De spanska regionerna marknadsför sig på det som de är bäst på. Baskien gör reklam för sin gastronomi, natur och kultur. Med Guggenheimmuseet har den gamla slitna industristaden Bilbao genomgått en rejäl försköning. Barcelona har överglänst de flesta storstäder i Spanien som ett modernt resmål. Valencia har också erövrat mark.
 
Spañien Magasinet
På konstpromenad i Madrid
Europas storstäder slåss om konst- och kulturturisterna. Madrid toppar Elitserien när europeiska metropoler laddar upp med prestigeutställningar.
Madrid - staden du aldrig blir färdig med
Lindmans buss tog oss med på en resa genom flera århundraden. Vi hann knappt lämna Torrevieja, förrän de första borgarna reste sig i morgonsolen. Vår guide Gerd Andersson har bott 30 år i Spanien och kan de mesta om Spaniens historia

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet