Maj 2019
Maj 2019
Granada / Sierra Nevada
Skidåkning i Spanien
Veleta, 3.396 meter, fredag middag. Det är vindstilla, blå himmel, solen skiner, snön gnistrar, klar sikt och massor av pudersnö. Jag står på Sierra Nevadas näst högsta topp och bara njuter. Framför mig har jag ett storslaget panorama med Medelhavet och Afrika. Det är svindlande vackert!
Spañien Magasinet
Fakta om Sierra Nevada
Spanien är ett exotiskt vintersportland när det gäller skidåkning. Spanien är ett av Europas mest kuperade länder och med det skapas det unika möjligheter att ägna sig åt alpin skidåkning även om du är vid Medelhavet.
Bara två timmars bilresa från spanska Solkusten ligger Sierra Nevada som räknas till Europas solsäkraste skidort. Senaste säsongen avslutades den 17 maj.
Sammanlagt hade anläggningen 1.001.040 skidåkare under de 168 dagar som Sierra Nevada hade öppet.
I snitt låg snödjupet på 211 centimeter vid Borreguiles vilket är det mesta på 19 år. Vissa partier har haft upp till fem meter snö. I genomsnitt har 67 km pister varit öppna. Den stora nyheten är annars att Granada och Sierra Nevada arrangerar Universiada de Invierno 2015 med runt 3.000 deltagare.

Från Sierra Nevada har du milsvid utsikt och ingenstans på spanska fastlandet kommer du så nära solen som här. Du åker i betydligt tunnare klädsel jämfört med svenska fjällen. Framåt försommaren är det inte ovanligt se skidåkare i bikini. Med de längre ljusa dagarna får du mer skidåkning på köpet.

Du parkerar bilen i garaget och tar hissen upp till liften. Smidigare kan det knappast bli. Liftsystemet är rejält utbyggt och transporterar 50.000 personer i timmen. Du har cirka 91 kilometer pister varav Águila-pisten är längst med nära sex kilometer där du har 1.170 sköna fallhöjdsmeter skidåkning ner till skidbyn på 2.100 meters höjd.

Själv föredrar jag Lagunaområdet där samtliga pister är märkta med rött. Ta liften upp till toppen, ta pisten Olímpica till höger och du kommer till en dal som ligger på baksidan av det första skidområdet du kom till efter första kabinliften nerifrån skidorten. Laguna är en underbar dal med vackra tandade alptoppar. Antalet skidåkare är färre. När magen kurrar väntar Spaniens skönaste och högst belägna solterrass vid Borreguiles.

Sierra Nevada har tunga evenemang som alpina VM, världscupen och världscupfinaler att falla tillbaka på. De stora alpina arrangemangen har satt den andalusiska skidbyn på kartan vilket har bidragit till att turismen har vuxit. Det har i sin tur medfört inkomster som investerats i snökanoner, liftar och en förbättrad infrastruktur.

Förutom soliga dagar med skön skidåkning under Andalusiens blå tak varför inte avrunda med ett besök i det gamla moriska fästet Granada.
 
Se också: Lite fakta och bilder

Spañien Magasinet hittar du i kiosker över hela landet!


 

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet