Maj 2019
Maj 2019
Kanarieöarna
Bland svenska charterresenärers tummelplatser var Gran Canaria bland dem som öppnade först. Och svenskarna tog Gran Canaria till hjärtat från första stund. Trots alla år som gått med ökad konkurrens är Gran Canaria bland de mest populäraste när svenskar ska välja resmål
Enligt resebyrån Tickets kundundersökningen ligger Phuket etta något som de har gjort de senaste fem åren. Men som god tvåa ligger Gran Canaria. Phuket och Gran Canaria står för nästan hälften av bokningarna.

Sett till fyra årstider har Gran Canaria kanske världens bästa och jämnaste klimat. Det finns enstaka vetenskapliga utredningar som visar att ön har det bästa klimatet i världen.
Gran Canaria har sedan starten utvecklats till ett av de populäraste resmålen för svenskar under vinterhalvåret. Förutom sol- och strandturismen har ön utvecklats. Större variationer, breddat utbud och högre kvalitet kompletteras numera dessutom med bra golf- och kulturturism.

Karnevalen i Las Palmas bjuder på färggranna processioner och allmänt festande på gatorna. Den har en tradition som går långt tillbaka i tiden och har sitt ursprung ur arbetarkvarteren i Las Palmas. Las Palmas karneval är i regel sista delen av februari. Den tillhör Europas största och har blivit vida känt.
I månadsskiftet januari/februari är det högtid för alla musikälskare. Då arrangerar Las Palmas sin Internationella musikfestival. När ”Auditorio Alfredo Kraus” invigdes den 5 december 1997 fick Las Palmas och Gran Canaria sin stora musikaliska och kulturella mötesplats. Sveriges Radios Symfoniorkester, körer från Oslo, Göteborg, Helsingfors, New York, Chicago och Wien har gästat ”Auditorio Alfredo Kraus” som ligger vackert placerad vid Playa de las Canteras. De 1.600 sittande besökarna kan följa vågorna och fågellivet i bakgrunden av scenen.
Förutom musikfestivalen mellan den 8 januari till 7 februari 2010 samt operafestivalen senare under våren har Las Palmas även Centro Atlantico Arte Moderno. En utställningslokal som har blivit tillägnad arkitektpris där konst från tre världsdelar, Europa, Sydamerika och Afrika står på huvudmenyn.

När man talar om Gran Canaria brukar man likna den vid en urtavla. Svenskarnas populäraste Kanarieö är nämligen rund som en urtavla. Och här står tiden aldrig stilla.
Klockan halv ett på ön ligger Las Palmas. Det var här som allting började juldagen 1957. Då landade det första charterflyget med svenska resenärer på Gandos flygplats även om inte de var de första besökarna i Las Palmas.

Las Palmas var länge ett nav i båttrafiken mellan den ena sidan av Atlanten och den andra. När dessutom Suezkanalen hölls stängd trängdes fartygen i en av världens livligaste hamnar. Las Palmas hamn Puerto de la luz har snyggats upp och ligger precis intill stan. Här lägger stora kryssningsfartyg som Queen Mary 2 intill efter att hamnen blivit djupare. Här finns park och köpcentrum.

Själv tillhör jag den generation svenskar som är uppvuxna med charterresor till Gran Canaria. När man väl hade lärt sig att gå gick resan med föräldrarna till Las Palmas och Playa de las Canteras. Det var i slutet på 1960-talet. Turister flockades med sjömän och många andra. Gran Canaria, Las Palmas, Parque de Santa Catalina och Playa de las Canteras, namn vi lärde oss snabbt.
Antalet turister ökade för varje år. På ”urtavlan” Gran Canaria växte solsäkra San Augustin/Playa del Inglés upp strax före klockan sex. Puerto Rico vid klockan 7 och La Playa de Morgan halv 8.
Lägg till Arguineguin och Maspalomasöknen och svenskarnas första favoritresmål med charter var fött. Många trivdes så bra på ön att de flyttade dit och blev restauratörer.

Redan 1967 öppnades den första svenska krogen i Las Palmas. Numera är svenskarna spridda från Las Palmas i norr till Arguineguin i söder och det finns en Skandinavisk klubb på ön, med lokaler i Las Palmas och San Augustin.

Slitaget har varit hårt på Gran Canaria. Senaste åren har framför allt norra delen av ön genomgått en ansiktslyftning. Butiker, restauranger och hotell har renoverats. Trafiknätet har byggts ut. Det har lagts ned mycket pengar på äldre hus som fått uppsnyggade fasader och museum.

En ny vägsträckning förbi Arguineguin på södra delen av Gran Canaria och kringfartsleden runt Las Palmas har minskat både restid som antalet köbildningar. Nästa stora projekt är en snabbtågsförbindelse mellan Las Palmas och Maspalomas i söder som ska förbättra kommunikationerna ytterligare.

På tur står också utbyggnaden av flygplatsen Gando med ytterligare en landningsbana. Vissa bostäder ska rivas och förhandlingar pågår med ägarna. Idag finns två rullbanor, varav en är reserverad för det militära flyget.

 
Spañien Magasinet
På Gran Canaria står tiden aldrig stilla
Bland svenska charterresenärers tummelplatser var Gran Canaria bland dem som öppnade först. Och svenskarna tog Gran Canaria till hjärtat från första stund. Trots alla år som gått med ökad konkurrens är Gran Canaria bland de mest populäraste när svenskar ska välja resmål

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet