I Spanien blandar de allt med sockerdricka
Här i Spanien älskar man sin "sockerdricka" -Caseran, som man blandar i det mesta. Är det inte Casera, så blandar man Coca-Colai vinet, eller konjak direkt i kaffet i stället. Här följernågra läskande tips för heta sommardagar och nätter.


TINTO DE VERANO (SOMMARVIN)
Sydspaniens sommardricka nummer 1 är tinto de verano eller sommarvin, den enklaste av alla drinkar men samtidigt den kanske mest läskande och svalkande. Ett Longdrinkglas fylls tills hälften av is. Fyll på med lika mycket rödvin som Casera, Limon eller Gaseosa (spansk sockerdricka eller fruktsoda). Lägg ned en citron- eller limeskiva.CLARA
 Återigen har spanjorerna hittat ett användningsområde för sin älskade Casera. Denna gång i lika delar med öl. Ett läskande och ölsmakande  alternativ till lunchen eller middagen.  Med Casera i ölet kan man med lätthet dricka ett par glas till maten utan att kroppen påverkas av alkoholen. 
 
MARQUES DE RISCAL VITT 2005
Ett vitvin sitter fint till skaldjur eller boquerones. Från Rueda som är Spaniens bästa vitvinsdistrikt kommer Marques de Riscal. Ljusgul färg med ungdomlig aromkaraktär, doft med inslag av nässlor, grapefrukt och svartvinbärsblad.
Smaken är torr, ung, frisk och fruktig med inslag av svartvinbärsblad, citrus och nässlor.
Pris: Cirka 5,70 euro.
 
GRAN FEUDO ROSADO 2005
Sommar är rosévinernas årstid. Aldrig någon gång under året smakar ett kallt rosévin så gott som under den spanska sommaren. Till sallader, kyckling, ostar och till grillat.
Rosévin passar till allt under sommaren. Favoriten är Gran Feudo Rosado från Bodega Chivite i Navarra-distriktet. Ljusröd färg och ungdomlig doft med inslag av jordgubbe och skogsbär. Smaken är torr, frisk med inslag av hallon och lingon.
Pris: 3,58 euro
 
KALlMUCHO
Vissa har svårt för det. Andra älskar det. Kalimucho kommer från Nordspanien. Den består av 3/5-delar rödvin, helst Rioja, och 2/5-delar Coca Cola. Ju bättre vin desto bättre Kalimucho, sägs det. Bäst smakar det i ett stort glas med mycket is.
 (C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet