On Tour "Dadelstaden Elche"
Elche kallas också för Dadelstaden, eftersom det är dadelpalmen som är stadens mest karakteristiska palmsort



Av Lisbeth Vingenäs
 
 
Dadelpalmerna omger Elche som ett stort grönt bälte, som är två kilometer långt och en kilometer brett. Här finns mellan tvåhundra och trehundra tusen palmträd, som får staden att se ut som en jättelik palmskog, när man ser den på avstånd.
Men denna palmskog är inte en naturlig skog, den skapades ursprungligen av maurerna som kom till Spanien från Afrika. De planterade och skötte den med samma teknik som i oaserna i Nordafrika och i Mellanöstern.
 
Unikt bevattningssystem
De mauriska bönderna var experter på att utnyttja det minimum av vatten de hade att tillgå i ökenlandskapet. De lärde sig att bygga kanalsystem, som gav hela områden vatten.
Palmerna växte antigen en och en eller två och två, men alltid i förbindelse med vattenkanalerna. Via hydruliska system kunde man transportera vatten från källor som låg fem kilometer bort till kanalsystemet i området som hade förgreningar ut till de olika fruktplantagerna, grönsaksodlingarna och palmerna.
De blev så skickliga på att utnyttja vatten och jord, att man fick flera skördar om året. De är det som kallas effektivt lantbruk.
 
Palmturen
Denna populära rundtur börjar på gatan ”Porta de la Morera” vid de gula byggnaderna” Sant Placid”. Den är 2,280 meter lång och slingrar sig igenom olika palmparker. Man följer gröna skyltar med en mansfigur på.
De är små, men man lär sig snabbt hitta dem. ”Saint Placid” är ett traditionellt hem som är byggt på nittonhundratalet. Det består av två flyglar som är sammanbundna av en övertäckt träbro.
Här finns El Museo del Palmeral, som har både undervisning och underhållning på programmet. Här kan man njuta av palmlunden och uppleva hur hantverkare arbetar med det ovanliga vita palmbladen som man gör vackra palmdekorationer av.
 
Restaurerad
Den såkallade Fruktplantagen här är ombyggd med bl. a femhundra nya palmer och det traditionella bevattningssystemet har restaurerats till sitt ursprungliga skick. Samtidigt har man planterat andra för Elche typiska växter, som exempelvis El Shoppo Ilicitano”, en poppelväxt.
När man fortsätter rundan har man Huerto del Cura Hotel på höger hand och på andra sidan gatan ligger den berömda parken Jardin Huerto del Cura. Huerto är ett litet stycke land och varje Huerto har ett namn som anknyter till ägaren eller förhistorien. Huerto del Cura fick sitt namn av Jose Castano Sanchez, som ägde detta lilla land till 1918.
 
Underbart parkområde
Den lille gröne mannen för oss nu genom byggnaden Hort de Monjo, till Parque de Palmeras del Filet de Fora, som är ett parkområde på 150.000 kvadratmeter.
Här är den ursprungliga plantagen bevarad med över 200 fruktträd och 140 palmer. Sedan har det byggts olika sportfaciliteter, en konstgjord sjö, en stor lekplats med mera. Det är ett otroligt vackert lummigt område med vattenfontäner och sjön kantas av palmer, träd och buskar.
Avslutningsvis går turen genom Hort de Porta de la Morera, där Centre de Congresso D´Elx är byggd. Detta är ingången till en stor plats där palmträd har planterats i en geometrisk form med en stor vattenbassäng, lekplats samt en pergola.
 
Centre Associal U.N.E.D
Detta center ligger nära gatan Ntra Sra dela Cabeca och är ett universitetscenter. Vid sidan av finns parken Parkque deRei Jaume I, som är en liten vacker anläggning också med palmer, blommor, buskar, träd, sittbänkar, lekplats och fontäner. Här kan man sitta och njuta av livet i lugn och ro i detta lilla underbara fritidsområde.
 
Parkque Municipal
Denna park är på 20.000 kvm och den förvandlade 1946 från en palmlund till en offentlig plats. Det vita tornet i parken var ursprungligen Den kungliga möllan, som malde mjöl åt kungen på 1800-talet.
I parkens ena ända ligger Restaurante Parque Municipal. Det är mycket elegant, läcker och dyr med servering både inne och ute. I parken finns även en liten mysig friluftsteater i amfiestil.
 
Jardin Huerto del Cura
En något mindre parkanläggning på ca 13.000 kvm, men den inrymmer runt 1000 palmer, många av dem är dadelpalmer. Dessutom finns här citronträd, apelsinträd och granatäpplen samt många andra subtropiska växter.
Palmer är byggda på ett speciellt sätt med en stam som är ihopbunden med massor av trådar. Detta gör att de är rörliga och kan stå emot mycket kraftiga vindbyar.
Ett palmträd kan bli mellan 200-300 år gammalt och nå en höjd av ca 30 meter. Dadelpalmens välsmakande frukter är mogna från oktober till december.
 
Kejsarpalmen
(La Palmera Imperial) fick sitt namn efter kejsarinna Elisabeth av Österrike som besökte parken 1894. Hon har en fått en byst i parken som ett ärofyllt minne.
Denna palm har utvecklats till ett jättelikt åttaarmat träd och väger över tio ton och får endast näring från huvudstammen. Den är omkring 165 år och är helt unik bland de olika palmarterna.
I denna park, som kanske är den vackraste av dem alla, är det helt vidunderligt att spatsera runt, här är fridfullt och mycket smakfullt.


 



(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet