Februari 2019
Februari 2019
0 Rösta *********
Arc de Triomf den stora infarten till Parc de la Ciutadella i Barcelona designad och byggd av Domenech i Montaner 1888.
Arc de Triomf den stora infarten till Parc de la Ciutadella i Barcelona designad och byggd av Domenech i Montaner 1888.
Så mycket att se & göra i Barcelona
Barcelona behöver inte någon närmare presentation. Och mer än någonsin hamnar stadens namn på svenskars läppar sedan Zlatan Ibrahimovic började spela för FC Barcelona.
Barcelona bjuder alltid på färgsprakade spänning, fotboll och sport är en av ingredienserna (sommaren 2010 utförs Friidrotts EM i gamla Olympiastadion), men staden innehåller också kultur, arkitektur, musik, design, shopping och historia.

Oftast när man besöker Barcelona har man ont om tid att hinna med allt man vill se. Ju mer man ser av staden, desto mer mersmak får man och många besökare återkommer flera gånger för att upptäcka nya hörn och få nya intryck.

Kommer du nu i jultider har du en rolig och mycket typisk julmarknad vid Katedralsplaten som du bara måste besöka. Ett myller av små stånd där det säljs julkrubb-dekorationen och de kända ”Cagane”, som är en liten katalansk figur som endast existerar i de katalanska julkrubborna. Populärsta figuren 2008 och säkerligen också i år är Barack Obama.

Även om Barcelona egentligen inte behöver så mycket hjälp att vara ett populärt resmål har vår svenske fotbollsstjärna onekligen hjälpt till att öka antalet svenska besökare. Men staden är så mycket mer än fotboll och Camp Nou.

Kultur och museer
 
Kultur behöver faktiskt inte kosta mycket. De mest fascinerande miljöerna och utbudet finns på stadens gator, där det bjuds på musik, spektakel och konst. Levande stayer med de mest otroliga fantasiinspirationerna på Las Ramblas. Gatumusiker i varje hörn (speciellt runt Katedralen) som kan bjuda på högkvalitativa konserter helt gratis.
Barcelona har också flera mycket intressanta museer:
Fundación Miró, placerad uppe på Montjuic-berget och med både en fast utställning av Miró-tavlor och en besökande utställning både målare, skulptörer och andra artister i samma genre som Miró. Web: www.fundaciomiro-bcn.org
Museo Picasso, Picasso muséet, som ligger i ett gotiskt palats i de mysiga Born-kvarteren, tar upp de unga åren av artistens tid, innan det abstakta speglades i hans tavlor. Web: www.museupicasso.bcn.es
Historiska muséet, vid en av de äldsta delarna av staden, bakom Katedralen, visar i källarvåningarna upp dolda delar av stadens första murar – Barcino, hette staden då och dess stenkonstruktioner härstammar från 500-talet.
FC Barcelona muséet, fotbollsintresserad eller inte är det ett intressant besök och imponerande vilken historia denna fotbollsklubb har bakom sig. Muséet ligger förstås inne i fotbollsstadion Camp Nou. Web: www.fcbarcelona.com
Gaudíhusen inklusive Sagrada Familia, längsmed Paseo de Gracia kan man njuta av flera Gaudí-hus, bland annat Casa Batlló och Casa Mila (La Pedrera). Längre upp i stan ligger den fantastiska kyrkan Sagrada Familia. 
Articket
Barcelona Turism har uppfunnit ett slags kulturpaket, som gäller under 3 månader och ger inträde (en gång) till följande muséer: Museo Nacional de Arte de Cataluña, Museo de Arte Moderno, Fundación Joan Miró, Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona, Fundación Antoni Tàpies och Espacio Gaudí. Priset är 20,90 Euros och man kan köpa paketet via Barcelona Turism websida www.barcelonaturisme.com

Musik
Det spelar ingen roll vilken musiksmak du har, här hittar du vad du gillar. Allt från klassisk musik till hårdrock. Jazzklubbarna ligger i Gamla Stan, som till exempel Jamboree och Harlem. De stora diskoteken håller till vid övre delen av Calle Muntaner och Calle Aribau. Ett av dem är Luz de Gas (Calle Muntaner 246), som alltid bjuder på live music och har flera salar med olika typer av musikstil, med andra ord kan alla hitta sin musik efter smak.

Nere vid Port Olimpic, framför Hotel Arts vid stranden, ligger ett par inneställen som alla vill besöka; Carpe Diem (CDSL), Opium Mar och Sotovento. Ställena går i likvärdig stil, lunch- och middagsrestaurang vid strandkanten och när natten närmar sig förvandlas de till lounge barer med privata schäslonger där man njuter av katalansk cava och diskotek med den senaste musiken.

Klassiskt och opera bjuds det också på och en mycket speciell anläggning är Palau de la Música. Det är en fantastiskt dekorerad byggnad, både invändigt och utvändigt, placerad i Ribera-kvarteren. Hitta en konsert att gå på när du är i Barcelona, musiken klingar på något sätt vackrare ibland de så specielt utsmyckade utsmyckade pelarna.

Var du ska bo
Det finns naturligtvis mängder av bra hotell och standarden är hög i Barcelona, dvs ett trestjärnigt hotell i staden har bra standard. Om du känner dig lite förvirrad av det stora utbudet och skulle vilja ha svensktalande hjälp, kontakta svenskägda företaget Avenida Media, som funnits i staden 7 år och som hjälpt många svenskar att hitta det rätta boendet. Förutom hotellbokningar har Avenida Media också ett 50-tal turistlägenheter, mycket centrala och välutrustade. Web: www.avenidamedia.com

Fotboll och friidrott
Avenida Media erbjuder också hjälpt att fixa inträden till alla FC Barcelonas hemmamatcher på Camp Nou. Du hittar också möjligheten att ordna med inträden till Friidrotts EM nästa sommar via detta svenskägda företag. 

Så tar du dig till Barcelona.

Direktflyg finns med Iberia, Spanair och SAS både från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Nyheten är City Airline som startar ny linje från Landvetter, Göteborg med första flyget till Barcelona 29 mars 2010. Det går redan nu att boka flyg på deras websida www.cityairline.com och priset t.o.r ligger runt 1.350 SEK.

Ekonomialternativet är med Ryan Air, som flyger från Skavsta och Göteborg till Girona Flygplats (10 mil norr om Barcelona, men det finns bra anslutningsbussar). Det går också att hitta flyg med KLM eller Lufthansa, men då mellanlandar man oftast i Köpenhamn eller annan flygplats i Nord-Europa.

Vad väntar DU på? Barcelona väntar på DIG. Välkommen!

Test
Test


Related articles
Barcelona Shopping Line

Kommentera

Berätta vad du tycker om Barcelona

Namn:


Skriv här:


E-mail (blir ej publicerat):Vänligen fyll i säkerhetskoden(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet