Konstiga, spektakulära, roliga, egendomliga golfslag
Utbudet är enormt, det vet alla som spelar golf. Zeppo Marx var en hängiven golfare: Det svåraste slaget är ett inspel åttio meter från green, när bollen måste spelas mot stammen på en ek, för att studsa tillbaka ner i en bunker, träffa en sten så att den kan studsa upp på green och sedan rulla ner i koppen. Det slaget är så svårt, att jag bara klarat det en gång
Av Anders Trense


Jag har nu blivit medlem i 350 meters klubben. Det är alltså en liten klubb av golfare, som slagit ett slag längre än 350 meter. För min del hände det på Marquesa golfklubb på Costa Blanca. Sista hålet på denna bana är ett par fem hål. Längs högra sidan av hålet löper en väg med vackra hus innanför. Mina spelkompisar var några ringrostiga Östersundare, som redan passerat 115 slag (brutto), så segern var redan klar. Jag tog ett alldeles för starkt grepp på drivern och klämde till för Juan Carlos och hela kungahuset. Eftersom jag slår från rätt håll, alltså från vänster, gick bollen som ett spjut till höger upp mot lyxvillorna. Vi väntade och väntade. Ingen glasruta krossades, inget barn började illtjuta och ingen BMV-ägare började hysteriskt tuta.
Efter en provisorisk drive och en taskig träfemma ser jag green. I fairwaykanten till höger ligger en boll. Vi går dit och kollar. Jodå, det är min första boll. Eftersom vi var två före detta lärare och en psykolog, klarade vi av att räkna minus från flaggan. Slaget var 352 meter. Bollen hade alltså träffat någon mur, hamnat på vägen och rullat nedåt och framåt. Tack för kaffet.

Det mest spektakulära slaget var på min hemmabana i Jämtland
Hål sju är mycket vackert, som alla hål i Jämtland. Till höger ligger ett hygge. Långt ute på hygget låg en stor rishög. Jag slog även då från rätt håll, alltså från vänster. Jag satsade lika friskt, men då för Carl Gustav och hela kungahuset. Det blev en historisk ”hälträff”, varför bollen gick nästan mellan mina ben ut på hygget. Där flyger den rakt in i rishögen och nu kommer det otroliga. Det smäller till och som skjuten ur en kanon kommer bollen farande ut och landar mitt på fairway. Det var väl inte så otroligt, tänker ni. Jo, det var det, för bollen som gick in i rishögen var en gul Cougar, men bollen som studsade ut, var en vit Topflight.

Nu uppstod en vild palaver
Var det verkligen en gul Cougar du slog? Jag var stensäker, men Pelle tvekade, vilket inte var så konstigt. Han stod alltid och pratade eller pinkade, för det mesta bådadera. Nåväl, ingen spelare bakom. I samlad trupp går vi till rishögen och gör en djupdykning. Där ligger min gula Cougar, märkt med mitt T.

Att göra en alligator
Många golfare gör en birdie, något mindre antal gör en eagle och få gör en albatross. Hur många har gjort en alligator? Vännen Lars, från Villa Martin, spelade i Florida förra året. När kompisen peggade upp, såg de en alligator i fairwaykanten hundra meter fram. En stenhårt toppad drive träffade alligatorn mitt i mellangärdet. Vrålet var grymt liksom vattenplasket, men bollen låg kvar – det fick den göra. 


(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet