Pärlor ur Spaniens historia 12
Tidigt 1800-tal. Britterna driver ut fransmännen ur Spanien
Av Anders Trense

Detta fick till följd att Ferdinand VII kom tillbaka och blev kung. Klockan vrids åtskilliga varv tillbaka. Ferdinand var både grym och inkompetent. Alla liberala reformer avskaffades. Inkvisitionen och jesuiterorden återinfördes. Goya flyr till Bordeaux, där han fortsätter sin kamp.

Liberala spanjorer flyr till Cádiz och skriver en demokratisk författning
Kungen skulle vara ansvarig inför parlamentet och medlemmarna där skulle utses i allmänna val. De var tyvärr en liten minoritet och fick inget stöd hos folket, kyrkan eller aristokratin.

Kolonierna gör uppror och ett politiskt synsätt uppstår
Urbefolkningen i Amerika och slavar från Afrika reser sig mot det spanska styret. I Spanien börjar det mer och mer likna ett inrikespolitiskt kaos. Alla bevakar sina lokala intressen och det man sist tänker på är nationen och Madrid. Kommer man till makten så gäller det att sko sig själv, sin släkt, sin region och sist landet. Här grundläggs den syn vi fortfarande upplever i det politiska livet. Spanjoren rycker på axlarna och suckar. Trots demokratiska val, det är klart att borgmästaren ser till att han får sin del av kakan, oavsett vilket parti han tillhör.

Ferdinand dör, men har ”bara” en dotter
Tronföljden godkänner inte någon kvinna, trots det utser Ferdinand sin dotter Isabella till tronarvinge. Ferdinands bror, Don Carlos, godkänner inte detta och lösningen blir som vanligt krig. Detta krig kallas Carlistkriget och varade i sju år. De som stödde Carlos var från Baskien, Navarra och Katalonien. Carlisterna vann inte, men de blev inte heller krossade. De förde gerillakrig och spår av rörelsen finns kvar än i dag.

Isabella blir till slut drottning och regent
Hon är bara tre år när Ferdinand dör och blir då drottning Isabella II. Året är nu 1833 och Isabella sitter kvar på tronen i 35 år. Isabella giftes bort med sin kusin, som var totalt ointresserad av kvinnor. Trots detta födde hon åtta barn, alla med olika fäder. Tänk på att detta skedde i ett katolskt land med sina stränga regler gällande äktenskap. Till slut fick spanjorerna nog och avsatte henne, men det tog alltså 35 år.

Hela denna tidsperiod blev orolig och negativ för Spanien
Det var ständigt bråk mellan parlamentet och drottningen. Konservativa krafter slogs med liberala. Det hölls val, men de var alltid uppgjorda. Däremellan genomfördes militärkupper med skiftande framgång.

En ny kung utses, Amadeo I
Spanjorerna ville ha en liberal kung. Det blev Amadeus av Savoyen. Han var endast 25 år, mycket blyg och stillsam. Under tiden utvecklades situationen i landet till full anarki. Liberalerna genomförde reformer, till exempel allmän rösträtt för män. Carlisterna svarade med nya revolter och krig. Till slut fick kung Amadeo nog. Efter endast två år som kung, reste han tillbaka till Savoyen.
Vi är nu framme vid 1873 och den första spanska republiken utropas.


 

Related articles
Varifrån kom Spanjorerna?
Pärlor ur Spaniens historia 6
Pärlor ur Spaniens historia 7
Pärlor ur Spaniens historia 8
Pärlor ur Spaniens historia 9
Pärlor ur Spaniens historia 10
Pärlor ur Spaniens historia 13
Pärlor ur Spaniens historia 16
Spansk jul & nyår

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet