Februari 2019
Februari 2019
Madrid - staden du aldrig blir färdig med
Lindmans buss tog oss med på en resa genom flera århundraden. Vi hann knappt lämna Torrevieja, förrän de första borgarna reste sig i morgonsolen. Vår guide Gerd Andersson har bott 30 år i Spanien och kan de mesta om Spaniens historia
Av Anders TrenseVi åker på supermoderna motorvägar och ser en bilpark, som hör till toppen i Europa. Ändå kan du inte komma undan historien, när det gäller Spanien. Landet har en tidsperiod som världsimperium, men har även varit ett splittrat land av olika folkslag, beroende på århundraden.

Handelsvägarna mot Madrid
Borgarna ligger otroligt vackert på höga berg, men ändamålet var att skydda handelsvägarna. Mycket gick längs dammiga grusvägar, men det mesta av frakten följde olika floder.
Sakta börjar bergen försvinna och den stora högslätten upp mot Madrid tar vid. Slätterna påminner om den amerikanska prärien. Här odlas också spannmål på enorma arealer. Ensamma gårdar, ”finkor”, syns långt bort, men även små förfallna hus, som rationaliserats bort. Till den moderna bilden hör tusentals vindsnurror.

Inte bara röd jord
Visst dominerar rött, men det finns nästan alla färger längs slätterna. Skiftningar i grönt, gult, lila, rosa, brunt, blått – ja nästan alla färgnyanser dyker upp.
På håll ser det öde ut, men här finns ett rikt djurliv. Rapphöns, kaniner, harar, rådjur, fåglar. Det är november och jakten är i full gång. Vissa jägare går och vissa rider.

Berömda vinområden
Gerd är duktig på vin och hinner med lite om La Mancha och Rioja, som vi väl alla vet lite om. Dock, vinet kräver en egen resa, liksom den berömda författaren Miguel de Cervantes, som skapade Don Quijote.
Cervantes kommer ifrån La Mancha, den bygd vi nu åker igenom. Med tanke på alla vindsnurror skulle Don Quijote haft mycket att göra i dag. Han slogs ju mot sina väderkvarnar.

Öppen stad
Rundturen i Madrid var fascinerande. Därtill bidrog guiden Eva Malmborg, som var suverän. Hon kunde verkligen sitt Madrid och hennes berättarglädje smittade av sig på oss alla. Vi skulle ha behövt en vecka, men på samma gång räcker det kanske att bli sugen, för att återkomma flera gånger. För det vill man.
Madrid är en öppen och grön stad, vem trodde det? Det var skönt och lugnt att promenera på breda trottoarer. Trafiken var naturligtvis tät och tuff, som i alla storstäder, men inte aggressiv.

Modern arkitektur
Spaniens historia börjar flera tusen år före Kristus, men Madrid är färskvara i dessa sammanhang. Madrid var en bonnhåla fram till mitten av 1500-talet, när Filip II beslutade att göra ”hålan” till huvudstad. Jag beslutade att promenera den vackra avenyn Paseo de la Castellana, så långt jag orkade. På samma gång tog jag kort och försökte minnas allt intressant som Eva berättat.
Jag blev till slut trött i kroppen, men inte i huvudet. Bilderna får tala för sig själva, men det mesta väntar till nästa besök. Konstmuseet Prado, Kungliga slottet, alla parkerna, Frihetens torg med okände soldatens grav, Riksbanken, Stadshuset… 

Hasta luego Madrid!


(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet