Pärlor ur Spaniens historia 10
Inledning på 1600-talet. Spanien är en världsmakt, men ekonomin är usel.
Spanien äger nu nästan hela Europa. De har full kontroll över kolonierna och deras armé är överlägsen alla andra. För att klara av allt detta, har Spanien lånat enorma summor pengar. Landet har intecknat all guld och silver från kolonierna i tolv år framåt.
Den nye kungen, Filip III, är svag och klarar inte av sitt jobb. Ministrar styr landet och ser till att själva bli förmögna.

Mitt i eländet, den spanska kulturen håller världsklass
Spanien visar nu upp författare och konstnärer, som än i dag är världsberömda. Miguel de Cervantes Saavedra skrev nu Don Quijote, en klassiker inom världslitteraturen. Dramatikern Lope de Vega producerar alla sina pjäser. Bland det riktigt stora finns Francisko Gómez de Quevedo. Han har kallats Spaniens Voltaire och var en satiriker, som fick folk att storskratta åt överklassen och dess unkna liv.
Luis de León (även kallad Fray Luis) var en storslagen lyriker. Hans föreläsningssal står fortfarande kvar i Salamancas universitet, där han var professor. Till lyrikens stora hör också Teresa av Ávila. Hon var karmelitnunna och skrev mycket om mystiken med Gud. Skaparen av Don Juan, Tirso de Molina, verkade nu.

Alla fantastiska målare
Pradomuseet ligger i Madrid. Här hänger tavlor av Spaniens stora mästare och många av dem levde under den tid vi nu befinner oss i. El Greco var en grekisk invandrare, som hette något helt annat, men blev älskad av spanjorerna. Så, den kanske störste av alla, Velázquez. Han kunde fånga ljuset på ett infernaliskt skickligt sätt. Att inte nämna Esteban Murillo vore en synd. Egentligen krävs det en bok om Spaniens stora målare under denna tid, men det får någon bättre begåvad göra.

Sverige blandar sig i Spaniens historia
Sverige har under Gustav II Adolf blivit en stormakt i Europa. Det trettioåriga kriget pågår, ett religionskrig mellan katolicismen och protestantismen, men som alla religionskrig, en kamp om makt. Gustav Adolf hade moderniserat sin armé och besegrade Spanjorerna. De som gått i skolan före 1980, vet att Gustav Adolf dog i slaget vid Lytzen och efterträddes av sin dotter Margareta. Nu förbättras relationerna mellan Spanien och Sverige. Margareta abdikerar, blir katolik och får stort stöd av Spanien.

När kulturen når oanade höjder, rasar Spanien
Det är hårda ord, men tyvärr sant. Staten klarar inte av att hålla ihop landet. Landsdelarna drar åt olika håll. Portugal har gjort sig självständigt. Kungahuset går mot en katastrof på grund av inavel. Carlos II blev den siste habsburgaren vid tronen. Han var, kort sagt, utvecklingsstörd. Trots försök med flera prinsessor kom ingen tronföljare. I och med detta blev det oklart, vem som hade rätt till kronan. Det Spanska tronföljdskriget startar och vi är inne i 1700-talet.


 

Related articles
Varifrån kom Spanjorerna?
Pärlor ur Spaniens historia 6
Pärlor ur Spaniens historia 7
Pärlor ur Spaniens historia 8
Pärlor ur Spaniens historia 9
Pärlor ur Spaniens historia 11
Pärlor ur Spaniens historia 12
Pärlor ur Spaniens historia 13
Pärlor ur Spaniens historia 16
Spansk jul & nyår

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet