Pärlor ur Spaniens historia 9
Få länder har så mycket att berätta som Spanien. I varje nummer av Svenska Magasinet Costa Blanca, skall vi berätta en liten del av Spaniens historia. Sista årtiondena av 1500-talet, Filip II styr Spanien
Av: Anders Trense


Carlos I eller Karl V dör och hans son Filip blir kung. Karls sista önskan var att sonen skulle bygga en ståtlig grav åt honom. Det blev en av de mäktigaste byggnader som uppförts, nämligen El Escorial ”världens åttonde underverk”. Ett slott, kloster och kunglig grav- kammare. Filip II tyckte om konst. Han fyllde slottet med berömda tavlor. Dessutom skapade han ett bibliotek som överträffade det mesta.
I denna fantastiska byggnad hade Filip II sitt eget ganska anspråkslösa arbetsrum. Härifrån styrde han sitt världsimperium. Han ville kontrollera allt själv, vilket gjorde att han mer eller mindre arbetade ihjäl sig.

Madrid blir huvudstad
El Escorial ligger mitt i Spanien och det skulle även den nya huvudstaden göra. Madrid var då inte mycket mer än en by. Nu skulle statstjänstemän och hovfunktionärer i tusental bosätta sig i Madrid. Trots allt måste man medge, att det här var ett genialt beslut av Filip.
Madrid var totalt okänt tidigare för alla spanjorer. Nu kunde Filip skapa sin egen huvudstad, ge staden sin historia. Övriga delar av Spanien som Katalonien, Baskien, Aragonien och alla andra, accepterade Madrid som huvudstad mycket lättare än exempelvis Toledo.

Kostade pengar, mycket pengar
Bygget av El Escorial och Madrid kostade enorma pengar. På samma gång förde Filip krig nästan konstant och på flera ställen, för att försvara och hålla ihop sitt stora imperium. Filip var djupt religiös och accepterade inte några avvikelser från den katolska tron. Människor förföljdes och avrättades.
I Spanien fanns många människor som varit muslimer. De hade under tvång blivit döpta till kristendomen och kallades morisker. Filip litade inte på deras kristna övertygelse. De tvångsförflyttades från sina hem, vilket i sin tur påverkade näringslivet, eftersom moriskerna var viktiga kuggar i ekonomin.

Bankrutt
Enorma mängder silver och guld fraktades till Spanien/Kastilien från kolonierna. Kastilien hade monopol på all handel med kolonierna. Problemet var, att Kastilien inte framställde något själva. Varor som kolonierna behövde fick köpas från övriga Europa, och betalas med värdet av silvret. Filip måste till slut låna till sina krig och allt slutade i en ekonomisk bankrutt.

Spanska armadan
Spanien hade världens största flotta. England kapade ofta spanska fartyg, som kom med silver från kolonierna. Filip beslutade sig för, att en gång för alla krossa den engelska flottan. Den spanska flottan var överlägsen den engelska och borde normalt ha vunnit detta sjöslag. Väder och vind samt dåligt sjömanskap, gjorde att allt slutade i en katastrof för Spanien.
Vi går in i 1600-talet och mörka moln tornar upp sig för imperiet. 

Related articles
Varifrån kom Spanjorerna?
Pärlor ur Spaniens historia 6
Pärlor ur Spaniens historia 7
Pärlor ur Spaniens historia 8
Pärlor ur Spaniens historia 10
Pärlor ur Spaniens historia 11
Pärlor ur Spaniens historia 12
Pärlor ur Spaniens historia 13
Pärlor ur Spaniens historia 16
Spansk jul & nyår

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet