Spansk jul & nyår
Julen är en stor högtid i Spanien, och näst efter påsken, den allra största. Men trots många katolska traditioner, anser hela två tredjedelar av spanska folket att julen är mer en stor familjefest än en religiös högtid. Och även här i detta ”mañanaland” har antalet måsten inför julhelgen ökat med åren
Av: Cecilia K. Burhagen


Julhandeln börjar väldigt tidigt, men den riktiga julstämningen börjar ta fart först december. Då ställs julkrubban och dess fantastiska miniatyrlandskap i ordning runtom i landet.
Det är en tradition som kommer från 1200-talets Italien, och den helige Franciscus från Assis. Han satte in en krubba för hö i en grotta, och lade även dit en bild av Jesusbarnet. Brevid ställde han en levande oxe och en mula. Detta spred sig sedan med stor förtjusning över hela Italen och tack vare kung Carlos III även till den iberiska halvön. 

Han blev kung i Neapel men när han kom tillbaka till Spanien år 1759, tog han med sig denna tradition hit. Om ni besöker en spansk julkrubba innan den 25 december, undrar ni kanske varför inte Jesubarnet ligger i krubban som sig bör. Men han läggs inte dit förrän på julafton eller juldagen.
När det kommer till juldekoration har krubban på senare år fått dela plats med både glitter och tomtegubbar, och i vissa hem, även med den nordiska julgranen. Den är dock av mindre storlek och oftast gjorda i färgglad plast.

22 december
Denna dag börjar det verkligen kännas som jul i Spanien. Det är dags för det stora jullotteriet. Medan många irrar runt smått hysteriska inför det stora julfirandet, sjunger barn ut de vinnande siffrorna i landets alla radio och teve högtalare. Det här är världens största lotteri och så gott som alla spanjorer är med på ett hörn. Och alla drömmer de om samma sak; El Gordo, högvinsten på två miljoner euros.
Återigen var det Carlos III som bakom initiativet och instiftade det stora nationella lotteriet, och sedan 1892 har man haft denna juldragning, Sorteo de Navidad. Inte ens under inbördeskriget gjorde man avkall på denna tradition. Barnen som sjunger ut vinstnumren är alltid skolbarnen på Colegio de San Ildefenso i Madrid, som är en skola för föräldralösa barn.

Julafton
Denna dag tillägnas familj och släkt. Spanjorerna åker ofta långväga för att kunna återförenas och vara tillsammans denna dag. Under dagen umgås man, promenerar och konverserar, och på kvällen sätter man sig vid ett fulldukat bord med massor utav mat. Teven är ofta påslagen, för klockan 21 håller Kung Juan Carlos sitt jultal, där han lyckönskar landet och dess invånare. Även här sammanfattar man året som gått med de allra viktigaste händelserna. Numera kommer jultomten Papá Noel, till barnens stora glädje, även till sydligare breddgrader för att lämna julklappar till snälla barn. Många föräldrar tycker det är bra att barnen får några leksaker att underhålla sig med under jullovet.
Julmiddagen är stor, omfattande och varierar lite på vart i Spanien man befinner sig. Men oftast börjar man med skaldjur, fortsätter med fisk, därefter en kötträtt, såsom lamm, spädgris eller kalkon. Till sist plockas det fram färsk frukt och sötsaker i alla dess former. Ett måste är det spanska julgodiset Turrón. I glasen häller man helst upp cava eller något finare vin för att skåla med.

Julsånger utdöende
Förr i tiden gick barn runt från hus till hus och sjöng julsånger, villancicos, i utbyte mot lite godis eller småpengar. Det är en tradition som kallas Aguinaldo, men som tyvärr är utdöende. Sångerna härstammar från medeltiden och handlar varken om pepparkaksgubbar eller tomtegubbar som slår i glasen, utan har alla religiöst innehåll. Men sångerna är ofta både skämtsamma och glada och kan handla om allt från fiskarna i sjön som dricker och firar Jesus födelse, till åsnor som ska skynda på för att inte komma för sent till Betlehem.
Spanjorerna som annars inte tänder ljus annat än vid dödsfall, brukar till julen tända röda ljus på julafton som ska dra till sig kärlek och hälsa. Och har man en öppen spis ska man elda i den och nästa dag samla ihop askan för att sedan spara den till nästa år. Även detta ska ge tur och lycka till alla som deltagit i julfirandet.

Juldagen
Efter det stora julfirandet på julafton, som ofta håller på inpå småtimmarna, är juldagen en dag för att vila och återhämta sig och fortsätta umgås. Det viktigaste denna dag är lunchen som man även den, äter tillsammans med sina käraste.

31 December: Noche vieja – Den gamla natten
På årets sista dag firas la Nochevieja, och det gör man med en stor festlig middag bestående av ostron, musslor, fisk och skaldjur, samt dyr skinka. Mätta i magen samlas man sedan till tolvslaget, antingen vid stadens kyrka eller kommunalhus, men ofta även framför teven, för att tillsammans äta sina varsina tolv vindruvor i takt med att det nya året rings in. Detta ska ge lycka med sig under alla årets tolv månader.
Såsom i så många andra länder är detta ett ögonblick av hopp, glädje, förväntningar och goda föresatser inför det nya år, som just har börjat. Därefter fortsätter många att festa och dansa hela natten lång. En fest som spanjoerna kallar ”el cotillón”.
På nyårsafton är det många spanjorskor som klär sig i röda underkläder, då detta ska ge lycka i finnandet utav sin drömprins. Även detta är, inte helt förvånande, en tradition från Italien.

6 januari: Kungarnas dag
De tre vise männen kom ju inte fram med sina gåvor till Jesus förrän till trettonhelgen. (En del kvinnor tror det beror på att de var just män, och som inte ville fråga efter vägen.) Därför ger man i Spanien de flesta julklapparna till sina nära och kära på just trettondagen. Men pga av påverkan utifrån ger man alltså några klappar redan på julafton eller juldagen. Kungarna anländer redan den 5 januari, till fots, på hästryggen eller numera även i lastbil. Barnen får karameller och kungarna samlar in önskelistor och brev från barnen. Efter att barnen fått se de magiska kungarnas kavalkad, kallad Cabalgata, går de förhoppningsfulla hem och sätter ut sina skor på en synlig plats i huset eller på balkongen. Där hittar de sedan, oftast nästa morgon, sina presenter som männen lämnat under natten. 

Denna dag äter man det typiska bakverket ”el roscón de Reyes”. Det är en slags vetekrans som dekoreras med syltad frukt som ska symbolisera de ädelstenar som prydde de vise männens mantlar. Och gömt i bakverket finns en liten present, som ger ännu mer lycka till den som hittar den.
Hur ni än bestämmer er för att fira jul i år. Dela gärna med er av de svenska lussebullarna, glöggen och pepparkakorna till era spanska och utländska grannar. För över hela världen handlar ju julen framförallt om att få vara tillsammans, dela med sig och påminna dem man älskar att man gör det.
Feliz Navidad y Próspero año nuevo!


 


Related articles
Pärlor ur Spaniens historia 6
Pärlor ur Spaniens historia 7
Pärlor ur Spaniens historia 8
Pärlor ur Spaniens historia 9
Pärlor ur Spaniens historia 10
Pärlor ur Spaniens historia 11
Pärlor ur Spaniens historia 12
Pärlor ur Spaniens historia 13

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet