Pärlor ur Spaniens historia 7
Få länder har så mycket att berätta som Spanien
Av Anders Trense


Cristobal Columbus
Att Columbus upptäckte Amerika vet de flesta, året var 1492. Amerika hade funnits i många tusen år, men det är typiskt för oss i Europa att använda ordet upptäcka, när den första europén kommer till ett land. Dock, denna händelse ändrade hela världsbilden och historien. Det var ju drottning Isabella av Kastilien som bekostat expeditionen. Följden blev att Kastilien drog nytta av alla rikedomar som kom från Amerika. När Mellan- och Sydamerika erövrades var det Kastilien som tog hand om styret i alla nya länder. Alla viktiga poster tillsattes med kastilianare.

Kastilianskan, ett nytt världsspråk
Här har vi förklaringen till språket i den ”Nya Världen”. Vi säger att de pratar spanska, vilket förstås är rätt, men det är den kastilianska spanskan. I och med detta blev kastilianskan ett världsspråk.

Habsburgarna träder in i den spanska historien
Hur kunde huset Habsburg bli regenter i Spanien? Maximilian av Habsburg var tysk-romersk kejsare och regerade över flera länder i Europa. Isabella och Ferdinand hade många barn. Flera av dem dog i olyckor eller sjukdomar. Till slut fanns bara deras dotter Juana kvar. Hon var gift med sonen till kejsar Maximilian, prins Filip. När Isabella dör, blir Juana regent över Kastilien och Filip utropar sig till kung. Ganska snart dör Filip och Juana drabbas av en sinnessjukdom. Juana och Filip har en son som heter Karl. Han bor i Flandern, men är bara barnet. Ferdinand tar nu över Kastilien som förmyndarregent. När Ferdinand senare dör utropas Karl till kung över Kastilien och Aragonien. Han får namnet Carlos I.

Carlos I eller Karl V
1517 kom Karl till Spanien. Han hade inte deltagit i ett enda erövringskrig, men blev nu härskare över ett stort rike. Det var ju inte bara Kastilien och Aragonien utan stora land- områden runt Medelhavet samt Amerika, som fortfarande gick under namnet Väst- och Ostindien. 1519 dör Karls farfar, kejsar Maximilian av Habsburg, den tysk-romerske kejsaren. Karl blir nu vald till kejsare. Vid 19 års ålder blir han härskare över ett världsimperium.

Karl regerade ända till 1556
Karl fick sitt imperium tämligen lätt, men fick kämpa hårt för att hålla ihop det. Städerna i Kastilien gjorde uppror mot Karl. De ansåg att Karl som kejsare missgynnade Spanien. Flera revolter följde i Spanien, men Karl slog ned alla hårt och brutalt. Så småningom lärde sig Karl kastilianska och tog kastilianska rådgivare. Detta gjorde att han blev accepterad i Spanien och fick ett starkare grepp om politiken.
Karl gifte sig sedan med dottern till Portugals kung, prinsessan Isabella, som också var hans kusin. De fick en son, som sedan blev kung Filip II.
Tyvärr tog inte krigen slut för Karl. Han ville till varje pris bygga ett katolskt välde. Alla krig tog på krafterna och när Isabella dog, avtog kamplusten. 1554 orkade han inte längre. Han lämnade över makten till sin son Filip och drog sig tillbaka till ett kloster i Extremadura, där han avled två år senare, 1556.


 

Related articles
Varifrån kom Spanjorerna?
Pärlor ur Spaniens historia 6
Pärlor ur Spaniens historia 8
Pärlor ur Spaniens historia 9
Pärlor ur Spaniens historia 10
Pärlor ur Spaniens historia 11
Pärlor ur Spaniens historia 12
Pärlor ur Spaniens historia 13
Pärlor ur Spaniens historia 16
Spansk jul & nyår

(C) Copyright 2009, all rights reserved
Spanien Magasinet