Nu är det dags för Spanien att lösa nästa kris med Algeriet efter att den spanska regeringen i helgen kommit med beskedet om att Västsahara erkänns som en autonom region inom Marocko. Vi ser det som ”den mest seriösa och trovärdiga” lösningen meddelade regeringschefen Pedro Sánchez i det brev som skickades till Marockos kung Muhammad VI i fredags.
Den spanska regeringen menar att beslutet också tvingar Marocko att minska sina anspråk på de två spanska enklaverna i Nordafrika, Ceuta och Melilla.
Tio månaders diplomatisk kris mellan Spanien och Marocko har nått sitt slut. På söndagen återvände Marockos ambassadör Karima Benyaich till Madrid efter att hastigt kallats hem i maj månad ifjol.
Det var efter att Spanien hade tagit emot ledaren för Västsaharas befrielserörelse, Polisario, Brahim Ghali, för sjukhusvård. Läget förvärrades när marockansk gränspolis tittade åt andra hållet och lät tusentals migranter storma gränsen till den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika.
I fredags mottog Muhammad VI ett brev från Pedro Sánchez med beskedet att det initiativ om autonomi som Marocko lade fram 2007 utgör den mest seriösa och trovärdiga grunden för att lösa konflikten.
Nu är ilskan i stället stor hos Algeriet som också gör anspråk på Västsahara. Och det blir nästa ”eld att släcka” enligt utrikesministern José Manuel Albares efter att Algeriet kallat hem sin ambassadör Said Musi från Madrid i lördags.
Den spanska regeringen erkänner de att de inte visste ”vilken reaktionen” som väntade från Algeriet efter Sánchez beslut att erkänna Marockos rätt över Sahara.
I november stängde Algeriet gasledningen till den iberiska halvön som går via Marocko. Algeriet bröt de diplomatiska förbindelserna med Rabat i augusti 2021.
Enligt Spanien har inte Algeriet råd att sluta exportera gas och förlora den möjlighet som kriget i Ukraina ger att förbättra sin position och öka vinsterna med att sälja gas.
Algeriet är den tredje största gasleverantören till Europa som står för 83 procent av landets gasexport. Spanien (Almeria) och Italien är de viktigaste destinationsländerna.
Gasledningen Transmed mellan Algeriet och Italien har fyra gånger större kapacitet än den till Almeria.
Västsahara var tidigare spanska Sahara som Spanien lämnade 1976.
(Foto: Cepsa)